Högtider

Årstiderna är viktiga för oss på Sånga barnträdgård. De bär oss genom året och ger oss högtider att fira. Varje årstid har sina festligheter som vi förbereder oss noga inför med traditionsenliga sånger, pyssel och mat.

Höstens högtid är Mikaeli. Den firar vi med skördefest. Då njuter vi av naturens färgprakt och samlar kraft och mod för att möta vintern. Vi gör kransar av höstlöv, trär rönnbär till halsband och sist men inte minst tar vi tillvara de härliga grönsaker barnen tagit med sig i korgar hemifrån och lagar en gemensam, härlig soppa på dem.

Skördefest

Till lyktfesten i november gör barnen sina egna lyktor att lysa upp vintermörkret med. Vi tänder lyktorna och går i ett vackert ljuståg tillsammans samtidigt som vi sjunger sånger om ljus och hopp.

Julens högtid välkomnar vi med adventsfirande, då vi sjunger och fikar tillsammans. Alla barn får ett litet äppelljus som de bär genom en spiral av granris och tänder i spiralens mitt. På sin väg tillbaka ställer de ner ljuset i granriset så att hela spiralen, i slutet av ceremonin, är upplyst av små äppelljus.

Adventspiral

Våren och påskens högtid möter vi genom att så gräsfrön i krukor, som vi ger ljus och vatten. Sedan pysslar vi, tovar kycklingar av ull och målar egna ägg. På påskfesten berättas påsksagor, vi dansar, sjunger och äter god mat. Slutligen letar vi chokladägg som vi får ta med oss hem.

Vårfönster

På sommarfesten firar vi fåglarnas kvitter, ljuset och värmens återkomst samt att benen är fulla av spring. Med sång, dans och fika i det gröna önskar vi varandra en skön sommarledighet men tar också avsked av de barn som går vidare till skolan.