Föräldrar berättar

Att välja förskola är ett stort beslut. Alla föräldrar önskar ju det bästa för sina barn – och hur ska man veta vad som är det bästa alternativet för just ens eget barn, ens egen familj? Vi bad några av föräldrarna på Sånga berätta om varför de väljer att ha sina barn här.

leksaker

”Vi ville ge vårt barn en lugn och rogivande miljö där hon har möjlighet att bli sedd, i en barngrupp storleksmässigt anpassad efter det lilla barnet. Efter ett besök på Sånga Barnträdgård visste vi att vi hittat det vi sökte. Här finns lugn och harmoni med barnen i fokus varje dag. Att lämna bort sitt barn efter en föräldraledighet är nog inte lätt för någon förälder. Men oron som vi kände i början kunde vi snabbt släppa. Tack vare den längre inskolningsperioden skapades en trygghet som medförde att lämningarna aldrig varit något större problem. Kontinuiteten med en och samma pedagog gjorde att vår dotter kunde knyta an och känns sig trygg. Bak- och städveckorna trodde vi skulle vara mer betungande än vad de faktiskt är. Vi är många föräldrar som delar på ansvaret och vi får veckoschemat i god tid så att vi kan planera det utifrån vår situation. Vi kan inte annat än varmt rekommendera Sånga Barnträdgård!”

Annica Samnerud.

lilla-gruppen

”Folke är fem år gammal och nummer fyra i syskonskaran. Det betyder att vår familj provat det mesta inom barnomsorg innan vi hamnade på Sånga Barnträdgård, och att vi hade både dåliga och bra erfarenheter med oss i bagaget. Men när vi kom till det gamla, vackra sekelskifteshuset vid kyrkan kändes det för första gången som att komma hem. Vi upplevde ett lugn och en harmoni som vi knappt trodde var möjlig på en förskola. Jag skriver vi därför att vår upplevelse från första dagen på Sånga är att det inte bara är Folkes förskola, utan hela familjens – vi känner oss alla lika trygga och välkomna när vi kliver innanför grinden till vår gård.

Som förälder på Sånga Barnträdgård är du delaktig, viktig och behövd. Bland annat genom att hjälpa till att vårda barnens miljö. En vecka per termin har vår familj bak- och städvecka. Då går vi upp extra tidigt för att grädda brödet som legat och jäst över natten och tar med det till frukoststunden på förskolan. Det luktar ljuvligt både hemma och från brödpåsen vi har med oss och Folke är mäkta stolt över att få bjuda sina vänner på det vi bakat. På eftermiddagarna samma vecka har vi ansvar för att lokalerna är rena. Vi sopar av i hallen, och ser till att toaletterna är fräscha. Vi får då också tillfälle att träffa alla de andra barnen och de får lära känna oss. På helgen tar vi med hela familjen till lekskolan, städar av lokalerna ordentligt och tvättar upp det som behöver tvättas. Någon gång per termin har vi också trädgårdsdagar tillsammans med de andra familjerna och hjälps åt att göra fint i barnens utemiljö.

”Hur orkar ni?” brukar våra kompisar som har sina barn på kommunala förskolor, och slipper bak- och städveckor, fråga oss. Jag brukar svara ärligt att hittills har jag aldrig känt att det varit betungande att vara involverad i arbetet på Folkes förskola. Självklart kan det, för oss som för många andra familjer, vara svårt att hitta tiden, men när vi ser vad det ger i gengälld är det inte svårt att prioritera. Min bestämda uppfattning är att den tid och det engagemang du som Sångaförälder investerar, investerar du i ditt barn, och det har du igen hundra gånger om, i form av en glädje och trygghet, som kommer genomsyra ert liv, både i dag och i framtiden.

Ibland när jag hör människor berätta om trånga, asfalterade förskolegårdar, överfulla barngrupper och slutkörda pedagoger känns det som att jag måste nypa mig i armen som får lämna mitt barn i den harmoniska och kärleksfulla miljön som Sånga Barnträdgård erbjuder – de små barngrupperna, den kreativa och giftfria inomhusmiljö, en sagolik trädgård, fantastisk mat och otroligt engagerad personal. Vi skulle inte byta bort Sånga för allt smör i Småland, eller något annat heller för den delen.”

Helén Bjurberg, Sångaförälder sedan drygt tre år och mamma till Folke, 5 år.

DSC_0429

”Vår äldsta dotter Sonja gick tidigare på en annan Waldorfförskola i Stockholm och när vi flyttade ut Färingsö var waldorfpedagogiken och Sånga Barnträdgård det självklara valet. För oss är det viktigt att barnen vistas i en trygg och harmonisk miljö. Sånga har en fantastisk trädgård där barnen tillbringar en stor del av dagen. Här finns det kojor, träd, planteringar, eldstad och vindskydd där barnen kan leka fritt i en otroligt fin lantlig miljö. På torsdagarna går barnen i den stora gruppen på utflykt och utforskar miljöerna runt om förskolan och alla har med sig egen matsäck. Inne är miljön kreativ men ändå lugn med material från naturen som inbjuder och inspirerar barnen till lek på ett villkorslöst sätt som tilltalar oss. Vilostunden på eftermiddagarna ger alla ett naturligt avbrott och tid för återhämtning. Att vi föräldrar dessutom får vara en del i barnens vardag vid våra städ- & bakveckor skapar ett naturligt engagemang och möjlighet till en fin inblick i verksamheten.”

Gunnar Lööf, pappa till Sonja och Greta